Мильні бульбашки: взаємодія матеріалів та «фізика низьких температур»

Ми вже писали про те, як можна зробити в домашніх умовах мильні бульбашки, а зараз пропонуємо вам кілька варіантів веселих ігор з мильними бульбашками. Можна влаштувати справжнє змагання з кількох етапів – хто зробить найбільшу мильну бульбашку і хто зробить найбільше бульбашок. Мильні бульбашки можна не лише видувати, їх можна потім лопати! Діти ганяються за мильними бульбашками, намагаючись якнайбільше їх «зловити».

А можна й справді ловити мильні бульбашки і намагатися якнайдовше їх зберегти. Для цього краще обернути руку вовняним шарфом або надягти рукавиці. Поверхня міхура досить пружна. Бульбашка спиратиметься на вовняні ворсинки шарфу і ніби парить у повітрі. Це чудовий приклад взаємодії різних матеріалів та поверхонь.

Мильні бульбашки можна робити за допомогою спеціальних рамочок, а можна і власними руками. Вмочіть руки в мильний розчин і надуйте бульбашки за допомогою вказівного і великого пальця. Райдужні кульки будуть у вас прямо в руках.

Наливши в баночку або склянку трохи мильного розчину, опустіть в нього коктейльну трубочку і сильно починайте в неї дмухати. Дуже швидко вийде дуже багато піни, яка заповнить весь посуд і почне весело перевалюватись через край.

Дуже цікаво грати з мильними бульбашками взимку на вулиці. Коли на вулиці десь 6-10 градусів морозу, кульки починають швидко замерзати. Якщо дати можливість мильному змерзлому бульбашці впасти на землю, він не розіб’ється, як скляна кулька. Плівка виявляється не тендітною, якою, здавалося б, має бути тонка скоринка льоду. На ньому з’являться вм’ятини, а окремі уламки закрутяться в трубочки. Видовище просто незабутнє!

А ще можна зробити мильну матрьошку із бульбашок. Візьміть будь-яку плоску тарілку та налийте трохи нашого розчину. За допомогою трубочки надуйте велику кульку. Він лежатиме у вас у тарілці у вигляді півкола. Потім постарайтеся видути ще один міхур уже всередині нього і таке інше. Але це вже вимагатиме певної майстерності!

Мильними бульбашками можна навіть малювати. Рідина для мильних бульбашок треба розлити по склянках і додати акварельні фарби. А потім кольорові бульбашки пускати на білий аркуш паперу. В результаті такої гри вийде неповторна абстрактна картинка, створена своїми руками.