Як розсадити дітей у класі для ефективного навчання?

Розсаджування дає учням передбачуваність

Вчителям варто усвідомити, що кожного дня, коли підлітки заходять до класу, у них уже є неочевидна схема розсаджування. Один учень захоче сидіти поруч зі своїми друзями в день, коли вони ладнають між собою, але не тоді, коли вони вчора посварилися. Іншу дитину цікавить, де буде сидіти її кривдник і як їй уникнути його, не влаштовуючи драми. Когось цікавить, де сидітимуть популярні в класі діти. Ще одна дитина хоче зосередитися і сидіти якомога далі від однолітків, які її відволікають, але не хоче, щоб однокласники про це знали.

Схема розсаджування, яку запропонує вчитель, може спершу викликати бурхливу реакцію. Але щойно учні її подолають, вони зможуть легше пристосуватися до шкільної рутини. Підлітки цінують передбачуваність, що допомагає їм на уроці зосередитися на навчанні, а не на соціальній взаємодії.

Створюйте систему розсаджування для наочності

На початку року проведіть опитування серед учнів та дізнайтеся про конфлікти в класі, що можуть заважати їхньому навчанню. Також можна поспілкуватися з іншими вчителями та класними керівниками, які вже добре знають цих дітей.

Аналізуйте, як вплинуло розсаджування учнів на їхню поведінку та комунікацію.

Розсаджування створює відповідний простір

Розсаджувати людей за певним принципом — гарна ідея для більшості заходів. А уроки — це важлива подія, яку вчителі проводять щодня. Сідаючи на чітко визначені місця після перерви, учні нагадують собі, що вони увійшли у простір навчання. Це допомагає їм налаштуватися на плідну працю.

Спосіб розсаджування учнів має відповідати меті уроків. Якщо ви хочете посприяти утворенню міцних стосунків та створити безпечне середовище для співпраці, утворіть так звану домашню групу: сталі місця для учнів протягом усієї чверті. Якщо ваша мета — забезпечити, щоб учні щодня контролювали своє мислення, регулярно використовуйте рандомізоване розсаджування.

Багато учнів, яким потрібна додаткова підтримка через навчальні труднощі або фізичні особливості, часто вказують у своїх планах розміщення бажані місця для сидіння. Визначені місця гарантують, що учень із проблемним зором сидітиме там, де найкращий огляд. Той, хто потребує підтримки в навчанні, — з надійним однолітком. Дитина, яка часто відволікається — якомога далі від дверей.

Система розсаджування також може допомогти учням бути продуктивнішими в навчанні. Більшість справді хоче добре вчитися. Але через особливості психологічного розвитку в підлітковому віці їм може бути складно зосередитися та контролювати себе. Тому система чіткого розсаджування в класі може допомогти учням поводитися належним чином на уроках.

Якщо учень має проблеми з концентрацією уваги, посадіть його спереду. Для дитини, яка часто розмовляє під час уроків, можна виділити два місця: одне — для самостійної роботи, ізольоване від її друзів, а інше — для спільної роботи з групою. Якщо на якогось учня негативно впливає одноліток, посадіть їх у різних частинах класу.

Поясніть дітям, навіщо ви їх розсаджуєте

Варто уникати розсаджування учнів у класі як покарання. Коли розсаджування є постійною частиною стратегії викладання вчителя, учні сприймають це як корисний інструмент, а не як важіль впливу.

Погодьтеся, краще вчителю взяти на себе відповідальність, але розсадити дітей так, щоб вони добре поводились і були продуктивними на уроках, ніж учні самі виберуть місця залежно від своїх стосунків з однокласниками.

Так само, як і в академічному навчанні, відстежуйте ефективність ваших схем розсаджування. Спостерігайте за поведінкою та навчанням дітей і попросіть їх надати зворотний зв’язок. А потім відповідно корегуйте їхнє розсаджування.

Пояснюйте учням, навіщо ви садите їх тим чи тим чином на уроках. Старшокласникам потрібно знати «чому», вони люблять, коли вчителі розкривають їм секрети своїх методик.

Важливо бути послідовними та логічними у своїй системі розсаджування. Коли вчитель вперше скаже учням, що збирається розсадити їх за власною системою, вони скоріше за все будуть невдоволені та закочуватимуть очі. Але якщо пояснити їм, навіщо ви це робите, як це відбуватиметься за різних видів діяльності на уроках, якими правилами ви керуєтеся під час розсаджування, вони повільно, але впевнено погодяться з вашою стратегією.

Схеми розсаджування можуть здатися старомодними, але вони здатні зробити революцію в навчанні у старших класах.