Кольоровий вибух у молоці

Яка дитина не вірить у диво? А який сам хоч раз не хотів стати чарівником? Запропонуйте своїм діткам провести такий цікавий хімічний досвід з молоком і харчовими барвниками і вони будуть у повному захваті. Експеримент є абсолютно безпечним, тому проводити його діти зможуть самостійно.
Для проведення досвіду потрібно:

глибокі пластикові тарілки;
ватні палички;
концентровані харчові барвники;
рідке мило.
По суті, все це знайдеться у кожному будинку, хіба що доведеться докупити барвники та молока, особливо якщо брати участь в експерименті буде не одна дитина.
Отже, наливаєте молоко в тарілку, щоб воно повністю покрило дно. Дайте йому трохи постояти. Тепер капаєте харчовий барвник на молоко. Далі покажіть малюкам суху ватну паличку і як Ви їй торкаєтеся молока. Просто торкніться не потрібно змішувати фарби рукою. Що вийшло? Мабуть, нічого. Тепер зануріть іншу паличку в рідину для миття посуду або рідке мило і торкніться, просто торкніться, молока в центрі протягом 10-15 секунд. Ну як? Дітки у захваті? Ось Вам і чарівна ватяна паличка! Справжній вибух кольору в молоці, чи не так?
Дозвольте дітям самим поекспериментувати, додаючи більше барвника та малюючи паличками.

Молоко, крім води, містить вітаміни, мінерали, протеїни і крихітні частинки жиру, ніби підвішені в розчині. Протеїни і жир дуже чутливі до змін розчину, у разі молока. Секрет цього фокусу саме в крапельці миючого засобу або рідкого мила, які послаблюють хімічні зв’язки, що утримують жири та протеїни в розчині, та знижують поверхневий натяг у молоці. Відбувається бурхлива хімічна реакція, яку ми можемо спостерігати завдяки харчовим барвникам. Як тільки миючий засіб рівномірно змішується з молоком (частково розчиняється, частково прикріплюється до молекул жиру), реакція затихає та зупиняється. Ось у чому секрет цього цікавого хімічного досвіду. Щоб повторити кольоровий вибух у молоці, просто додайте ще крапельку миючого засобу.